Gungeligung …….2/2

Hallå!
Nu är vi hemma på fast mark igen, vi körde en repris på förra året, dvs vi kryssade till Tallin i slutet på januari, och det var inte bara kryssningen som var en repris, förra året hade jag en äkta mansförkylning deluxe när vi åkte iväg, men som en god hustru till den jämnt fyllande mannen så bet jag ihop och led …….. i år kom halsont och feber med lite fördröjning, vaknade upp i hytten på lördag morgon med halsont och troligen feber, hade ju inte febertermometer som prio ett i packningen men det kändes som feber i kroppen ………eller så var det efterdyningarna efter nattens berg och dalbana på böljan den blå …….det blåste ……MYCKET!
Jag var inte alls pigg kvällen före heller så kamraterna fick roa sig själv, före elva låg jag på kudden.
Masade mig iväg upp på frukost i alla fall, vi slog på stort och tog den ”finare” frukosten som startar med ett glas bubbel, helt bortkastat på mej som hade noll aptit men ska det vara fint så ska det.
20160131018
Sen iväg och shoppa lite diverse för barpåfyllning, tillbaka på båten med det och sen tog vi en promenad till gamla stan efter att ha laddat med en öl i en mysig gammal lokal, det kändes inte som ett alternativ att ligga och skräpa själv i hytten en hel dag bara för att ett olägligt virus anfallit mig.
Lena fick påhälsning bakifrån av två diskreta tjejer som var på väg ner med handen i hennes väska men hon upptäckte det som tur var, jag och Camilla gick i mitten av sällskapet och Björn och Johan längst fram, jag reagerade på att två tjejer gick förbi oss men inte förbi Björn och Johan, de rekade antagligen om de hade plånböcker eller mobiler i bakfickan……… tänk att man ska vara på sin vakt hela tiden!
20160131016
Pizzaugnen där vi åt.
20160131017
Fina rustika miljöer
20160131015
Torget, jag blev erbjuden att köpa en burk med som jag tror rysk kaviar av en suspekt person, tack men nej tack!
20160131010
Middag på samma restaurang båda kvällarna, så vansinnigt god mat ! Men då jag inte orkade äta upp min köttbit kvällen före och hade noll aptit så fick det bli en Caesarsallad för mig, övriga i sällskapet tog kött igen och alla var lyriska.

Sen var mitt krut slut och jag stapplade i säng, ingen direkt partypingla tyvärr.
Men det gick livat till ändå för det var fullt sjå att hålla sig kvar i sängen för nu gungade det på som aldrig förr.
Jag kan i alla fall konstatera att jag inte blir sjösjuk, alltid något! Och sen visste jag ju sen natten före att ”Kotten” låg vaken och kände ansvar för oss andra eftersom hon drömt innan vi for att vi skulle göra en Titanic ……..så jag kände mig fullkomligt lugn!

Ja, så nu går det lite på halvfart härhemma, men det är ju lägligt att klämma in en förkylningshistoria på ledig vecka, då är jag pigg och kry när det ska arbetas igen!

En dag förra veckan kom vi iväg för en skidtur, som med allt annat så är det fantastiskt lättsamt med bara en hund att hålla reda på, han springer helst bakom, ingen snubbelrisk med andra ord!

20160122004
20160122002
20160122003
20160122001
Syskonkärlek ❤
Fröknarna var helt färdiga när vi kom hem, det har varit full huggning hela helgen med en stor svart gammal herre som flyttade in tillsammans med min mor.
20160128007
Elvis
20160128009
Lukas var aningen modellen för stor …….
20160121115
Tess, alltid nära Lukas

20160202021

Är det ett monster under sängen ??
20160128008
De sov som små klubbade oxar i vår säng på söndag kväll, a ´puh, ordningen återställd!
20160202022
Smilla hjälpte till att packa
20160202020
20160202019
Populärt rum!
20160127006
Nu har nästan alla bilder jag hade förstorat kommit på plats, minst lika många till ska upp så småningom.

”Mer än var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid.”

Vad är cancer?

Cancer är ett samlingsnamn för cirka 200 olika sjukdomar, som i sin tur delas in i flera olika undergrupper. Alla cancersjukdomar har det gemensamt att celler på någon plats i kroppen har börjat dela sig och växa okontrollerat. ”

I relation till ovanstående texter som är kopierade från Cancerfonden.se så är det inte så konstigt att även våra hundar drabbas hårt av denna sjukdom, senast idag larmades det om doftljus som avger cancerframkallande ämnen när dom brinner, vad ger INTE cancer?

Min personliga åsikt är att debatten om SH-pretest för Berner var alldeles för aggressiv och fördömande från start, och har så fortsatt, just nu känns det som att det löser sig av sig själv, med all denna fokusering på domedagen för denna ras så kommer ingen att vilja köpa Berner ändå.
Alla som bryr sig om Berners hälsa ska ta ställning, underförstått gå med i drevet om att alla som inte testar är oansvariga, jag vidhåller att denna skuta inte vänds över en natt och är fullt tillfreds och fylld med förhoppning om att alla som ”bryr” sig tar in alla parametrar i sina val av avelsdjur och med tiden även använder sig av detta ytterligare verktyg.
Jag har ”ryggen fri” för jag har testat min hund som har avkommor och jag tycker att fler ska följa mitt exempel, men det ska inte vara tvingande, för när inte ens den som gapar högst lever som hon lär så blir ju hela denna cirkus en aningen löjeväckande.

En aspekt som aldrig tas upp är vem som ska betala kalaset?
Om alla hundar ska testas, är det rimligt att först betala 15000 och mer för sin valp, sen försäkra för hutlösa pengar, slanta upp minst två tusenlappar på ettårsdagen för röntgen och som grädde på moset ytterligare 1500 för en test?
Förslagsvis så är testet inbakat i köpesumman en vacker dag, tex att uppfödaren står för kostnaden till Frankrike och valpköparen får betala veterinären, och då den bara ska ta provet och skriva på så kunde detta kanske fixas i massupplaga på en rasspecial?
Inte vet jag, men ordet är ju fritt och jag spekulerar hejvilt!

Bara för att jag i dagsläget inte tycker att det ska vara ett tvingande hälsoprogram betyder ju inte det per automatik att jag inte tycker att vi ska försöka få upp medellivslängden, flera uppfödare har testat sina hundar och det kommer att komma fler eftersom det är jag helt övertygad om, det är ju toppen om det går att undvika att para två C-hundar men som tongångarna går nu ska den kategorin helst uteslutas helt.

För mej är det att invaggas i en falsk trygghet om den enda vägen framåt är att bara köpa hund efter testade föräldrardjur. Det finns inga garantier, SH-pretest är ingen mirakelkur, jag skulle önska en mer nyanserad och öppen debatt utan hånfulla kommentarer och nervärderande svar från de som tycker sig sitta på det rätta svaret allena.

Cancer är en dj-vla sjukdom som slår blint, det vet vi alla, personligen så tror jag att den miljö vi lever i och vad vi stoppar i oss både folk och fä har en stor betydelse för hur det ser ut.
ALLA vill väl slippa cancer? Oavsett om det gäller dig själv, dina närmaste eller dina husdjur?
Så SLUTA vinkla det till att det bara är dom som verkligen bryr sig om sin Berner som ska klättra upp på barrikaderna och mässa SH-pretest, SH- pretest ………
Det finns väl inte en käft som lägger så mycket pengar och så stor insats av personligt engagemang i en hund för att sen inte bry sig ??
Jag törs påstå att vi alla bryr oss, och vi vill alla ha gamla friska hundar, men vi har andra glas i bågarna när vi tittar på hur det ser ut och hur det med tiden kan utvecklas.

Jag har inte ändrat ståndpunkt trots att Aston med all sannolikhet gick bort i en cancersjukdom.
Jag har fortsatt stort förtroende för många av våra uppfödare som har lång erfarenhet av avelsarbete och jag är helt säker på att detta test kommer att bli ett av många verktyg för att göra rätt kombinationer, som kan slå helt fel ändå. så är livet!

Så! Nog om detta för denna gång, nu ska jag krypa tillbaka upp i soffan och invänta Farmen, veckans storbonde är en böna helt i min stil !
30 grader i februari som började igår är lika miserabelt denna säsong också, men det var väl väntat?

Och bara som en liten hint till vädergudarna så var det extremt onödigt att ta tillbaka stora delar av den snö vi fått och ersätta den med is, OGILLAS SKARPT!

Ha det bäst / AC

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s