Att ta ställning 19 maj

Är inte så svårt faktiskt ………… Det gäller bara att bryta ett invant mönster, man behöver inte fylla kundvagnen med dansk fläskfilé hur billig den än är, men jag har gjort det, det sticker jag inte under stol med och inte var det så länge sedan heller, men när jag stod där i köket och putsade filén och marinerade den för grillen så kändes det inte bra, sent ska syndaren vakna, men bättre sent än aldrig!
Det sitter kvar i ryggmärgen att jag ska handla mycket, och helst billigt, men familjen är ju numera halverad sen barnen flyttade ut så om man ska tänka i andra banor så kan ju samma summa pengar läggas på dyrare mat, fast halva mängden! ….samma lika liksom!
Gör det verkligen nåt om jag nu köper den där billiga filén? Grisstackaren blir ju inte mer levande av att jag avstår???
Nä, men om alla tänker om och i andra banor så kan danskarna inte skyffla in sitt billiga griskött över våra gränser samtidigt som våra grisbönder får dumpa priset på sitt kött ……..vart gick det fel kan man undra ?????
Det är väl inget att hymla om att jag får hicka av att betala närmare 100 riksdaler för en svensk färsk fläskfilé när jag kan få en för under 40 riksdaler?
Jag kan visst tänka mej att köpa danskt kött, men om bara en bråkdel om vad allt som skrivs om dansk grisindustri är sant så är det väl ändå dags att sätta ner foten?
Jag tror faktiskt att en boll är i rullning i denna fråga, vissa butiker saluför inte ens danskt griskött, och ju mer vi pratar om det desto mer skillnad kan vi göra.
Jag vill verkligen inte se bilder på vanskötta grisar, men jag kan inte blunda för tanken att dom faktiskt finns. och det är en svindlande tanke att det i Danmark finns 13 miljoner grisar ……..och i Sverige 1,5 miljoner, då ter det sig inte så konstigt att butikerna svämmar över av billigt danskt kött.
Hos mej har detta varit en tanke under en längre tid, att handla närproducerat och helst svenskt, ja jag vet att jag borde gjort detta för längesedan, men nu är det inte så och det går inte att backa bandet.
Men varje dag påbörjas kanske samma process i skallen på någon annan ……och nån annan ……..och nån annan………..
På förmiddagen när jag åkte från jobbet var jag in på butiken i det området, måndag förmiddag kan man hitta både det ena och det tredje till minst halva priset ……….fingrade på några färdigmarinerade grillspett, hoppsan, mörad dansk fläskkarré, tack ,men nej tack!
Och samma gäller kyckling, den finns ju också till billigt pris, sockermarinerad oftast, jag köper bara svensk kyckling.
Nu är jag ju inte helt blåögd, klart det finns brister i svensk djurhållning också, men förhoppningsvis så håller dom flesta sig till dom regler som finns, att inte av slentrian pumpa i djuren antibiotika tex.
Känner mej tillfreds i min sinnevärld med mitt nya tänk, men jag förstår dom som inte har kommit dit än, men hav förtröstan,
er tid kommer!
Idag var det dags för en liten utflykt efter jobbet, jag har ju varit sugen på Åstön men ogillat skarpt alla varningar om att det är mycket huggorm där.
Men idag var det dags att se faran i vitögat ………eller kolla om det möjligtvis kan vara så att det finns ställen där man inte behöver sicksacka mellan ormarna?
BildBildBildBildBildBild
Vi började i Oxviken, fint men alldeles för mycket stugor för min smak.
For vidare ut mot Unnviken, samma där, stugor och stugor så långt man kan se, JAG VILL OXÅ HA EN STUGA VID HAVET !!!!!
Körde vidare, tänkte mig att vandra en av alla vägar innan man kommer fram till Åstön, det började bra, en bom är ju nästan alltid en garanti för att det är bilfritt, vi började känna oss som ett med naturen, fåglarna kvittrade och allt vara bara alldeles underbart ……..
Bild
………tills det INTE knakade ………… det BRAKADE i skogen till höger, typ max fem meter in i snårskogen, och det var INTE nåt litet ljuvt rådjur som bad om ursäkt, näpp, det var nåt STORT som trampade och pockade på uppmärksamhet ……..
HUA! Det blev lite väl mitt i naturen än vad som var önskvärt, förstår fortfarande inte vad som fick Lukas att inte sätta efter, eller så var det så att han såg vad som gömde sig i buskagen??
Hmmm, plötsligt så kändes det som en god idé att vända, mindre vänligt sinnade älgar och hundar är ingen bra kombo, och jag vill gärna ha sällskap av nån fler tvåbent om jag ska bli omkullsprungen av en älg.
Ja , jag vet, det kanske var en vänligt sinnad Helge, men där och då hade jag ingen lust att ta reda på det!
Det var väl tusan vad det ska vara svårt att ”ta mig till havet” idag då??? Stugor och älgar huller om buller, OGILLA!!
Tillbaka till bilen, kände mig snuvad på dagen, men då dök det upp en ny väg, som gick längs ett kalhygge, ÖPPNA LANDSKAP gillas skarpt!
Bild
Det är lite mindre överraskningsmoment på en sån här väg!
Bild
HEUREKA! vi har hittat havet!
Bild
Alltså jag skulle nog inte kunna bo utan att ha havet runt knuten, det är fantastiskt att höra dånet från vågorna på håll som blir ett vilsamt skvalpande när man kommer nära.
BildBildBildBild
Jag hade tyvärr ingen täckning på mobilen, försökte kolla på GPS:n att se vart vi var, väl hemma ser jag på kartan att vi skulle gått en bit till, men då har vi ett projekt att ta tag i en annan dag!
Torr mark, inga ormar, hit kan vi åka igen!
3 timmar senare åkte vi hem igen samtidigt som solen tog rast, jag har ju jobbat hela helgen när det varit finväder så jag hann ju faktiskt fånga det bästa av denna dag.
Bild
Svenskt kött med pastasallad, vitlökssås och vitlöksbröd, då äter man både med hjärtat och hjärnan!
Bild
Busbullen, vår grindvakt ……… men man ska inte döma hunden efter håren, vem vet hur han skulle reagera om det verkligen kom en objuden besökare?
Bild
Det sprakar i vår herres hage, det är bara att njuta!
Ha det bäst / AC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s