ranta runt i ringen 4 maj 2014

Det var ett tag sen sist ……..men nu så, har jag vänstervarvat igen! Har man ingen egen kandidat att ränna runt med så får man leasa in en lämplig fyrbent, och vad kan passa bättre än pälsbarnbarnet Santoz?
Nu var det ju inte min outhärdliga längtan att galoppera runt i ringen som gjorde att jag ville låna Santoz, nä, ren och skär nyfikenhet eftersom han är stöpt i en helt annan form än sin far ………och det till det bättre!
Han är otroligt lik Lukas till temperamentet, med den skillnaden att han surar inte till i utställningsringen, Lukas får man dra runt modell omedgörlig betongsugga, Santoz är med på noterna men ändå lite ointresserad, går inte att locka honom med en godis, lite trulig att få att stå still men det funkar !
Jag tar ju alla dar i veckan en glad och sprallig om än lite tjurig hund än en som står med svansen mellan benen eller en som gör utfall mot andra hundar.
Jag var lite orolig för att jag skulle bli nervös och smitta av det på Santoz, men jag var inte ett dugg nervös, inte ens när han trulade på när vi skulle ställa upp framför domaren, så nu hoppas jag att vi kan få kompa på någon officiell utställning på sensommaren eller hösten, hoppas att matte Gerd inte blev avskräckt!
Kameran langade jag över till Ulrika så några bilder från våra bravader är förevigade.
BildBildBildBildBildBild
Det var tre hanar , Santoz blev placerad tvåa vilket ”farmor” är otroligt stolt över.
Bild
Det är var med lite skräckblandad förtjusning som jag såg fram emot Lukas valpar, jag vet ju hans svagheter, men han har även fina fördelar, framförallt sitt temperament som jag skulle vilja påstå är mycket rastypiskt, och med facit i hand på den lilla skara som är kvar så verkar temperamentet ha slagit igenom och nackdelarna stått tillbaka, Santoz hade en gräsligt ”vacker” plym till svans idag men lite har det nog med åldern att göra, jag har ju sett honom i ”hemmiljö” och då flaggar han inte på samma sätt.
Och en liten fjäder i hatten var det allt att få kliva förbi och ställa sig före ” Calle” ………jag är som inte van att ställa någon hund som får gå före någon annan 😉  Jo, det har hänt med Aston, men aldrig med Lukas, så det är en skön ”revanch” med Santoz, och det är väl det här det handlar om i avelsarbetet, att avkomman skall bli bättre än avelsdjuret och föra rasen framåt samtidigt som man bibehåller rastypiska egenskaper.
Igår var det också utställning, på Sundsvalls brukshundsklubb, ”Calle” Bernerdalens Lord Calvert var ensam representant för rasen, jag jobbade men som tur är så är det lugnt på morgonkvisten när det är helg så det passade alldeles utmärkt att ta ut rast och sticka iväg och kolla, det är typ 5 minuter bort, alldeles lagom avstånd för en utställning!
BildBildBildBild
Calles matte har ju fått nån form av dilerium vad det gäller utställning av egen hund, hon som är lugnet själv med flera av våra vildbasar vägrar helt plötsligt att gå in i ringen??? Vart f-n kom den ifrån???
Nåväl, Calle har en väldrillad husse som utan prut ställer upp på lite ringspring, och det gjorde dom med bravur, det blev både BIR & BIG2
BRA JOBBAT!!!!
Tanken var att vi senare på dagen skulle göra en stökresa ner till Gävle för att mingla lite på draglägret, men det iskalla vädret kylde av dom planerna.
Så då passade det ju som handen i handsken att det dök upp ett SMS om att spåra på em, hem efter jobbet och leta fram klövar och blod ur frysen.
När vi åkte hemifrån vid 16-tiden så stod haglet som spön i backen.
BildBildBildBildBildBildBildBildBild
Verkligen omväxlande väder!
Dom andra var på G redan när jag dök upp så jag la varsitt spår åt grabbarna och sen fick dom springa av sig lite
Bild
En fika hann vi med innan det var dags att gå spåren, jag lade ett kortare åt Aston eftersom han brukar flamsa lite och hoppa från tuva till tuva och där emellan spåra lite, POSITIVT överraskad! Han var jätteduktig! Det blev inget spår förra sommaren så det är ju ett tag sedan!
Lukas som har varit som en bandvagn över stock och sten när han fått ett spår var näste man till rakning ……….eller spårning om vi ska vara noga……….
Började som han brukar, full fart framåt med bestämde steg ………men helt plötsligt var han på väg åt HELT FEL HÅLL ????
Stackars lilla farbror, han hade rätt och jag mindes helt fel hur spåret gick, efter lite förvirring så hittade vi dom markeringar jag satt upp och dom var helt klart i Lukas riktning, bla så var jag helt säker på att jag dragit spåret rakt över en stormfälld gran, fast det träd jag tyckte Lukas skulle spåra över var en stormfälld tall ………HOST ………..NÅJA, LITA PÅ HUNDEN var det visst ………och som av en händelse så dök det upp en raklång gran på backen som han gärna spårade över …….( SKÄMS )
Så där ser man, att lägga sina egna spår är ingen hit när man sen inte minns hur dom gick.
Måste ragga upp nya klövar, dom rådjursklövar som jag har luktar inte hallon direkt fast dom legat i frysen, jag har en bauta älgskånk i frysboxen, den får jag nog ta till Lukas nästa spår för han höll på att svälja rådjursklöven.
Nu är det ledigt till torsdag, tur det, jag har klivit upp tidigt två dagar på raken, inte riktigt min melodi!

Ha det bäst / AC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s