Finland och lite till

Hallå!
Det är ordfattigt nuförtiden på denna sida! Ser att förra inlägget publicerades för tre månader sedan?
Nåja, livet rullar ju på ändå även om jag inte ordbajsar i parti och minut.
Man skulle ju kunna tro att när allt landar i en harmoni och fridens liljor råder i den privata sfären så kan man lugnt luta sig tillbaka och bara njuta av att allt flyter ……..MEN…… icke sa Nicke den lille luringen, då j-klar i min lilla låda blir det fullständigt upp och nedvända världen på jobbet både med schema och ändrade arbetsuppgifter??
Ja ja, jag fattar, jag är inte född under den den stjärnan som gör att man glider genom livet på en räkmacka ( inte för att jag någonsin har förstått den liknelsen, vem, f-n är PÅ en räkmacka? ) men det är så man säger så då gör jag det oxå!
Det som inte dödar det härdar, ( har erfarenhet av båda ) så jag tar mig nog genom detta oxå troligen aningen tilltufsad men är man tjurig som en röd gris så är man, och med den erfarenhet jag ofrivilligt besitter så kan jag ifrågasätta och argumentera och hittills har allt jag ifrågasatt eller förutspått slagit in, inte för att det ger nån vidare tillfredsställelse att få säga ”vad var det jag sa? ” just när det gäller mitt jobb men lite plåster på såren ger det allt!
Men tur att det rullar på som vanligt hemmavid, jag lever inte för att jobba, jag jobbar för att leva, även om någon på kommunhuset försöker göra oss till tjänstehjon som ska vara konstant tillgängliga och inte ha mer än två dagars ledigt, hade jag velat jobba fem dagar och vara ledig två hade jag inte valt vårdyrket, verkar svårt att få det att fästa innanför pannbenet på de som jobbar kontorstid och är ledig alla helger.
Helt plötsligt får jag höra 57 år gammal att jag jobbar för många helger?????
Så nån annan ska sätta ribban för hur mitt schema ska se ut …….vojne vojne…. att schemat ska styras av verksamheten har jag inga som helst bekymmer med, det som är tämligen oklart i min sinnevärld är vad problemet består av om jag väljer att jobba fler helger och en kollega väljer fler vardagar?

Screenshot_20171205-214633.png

Men då snor jag en bild på min vackra dotter och blir genast på så mycket bättre humör!

101517_0495

101517_0484

Fler fina familjemedlemmar, min mor som vi firade i oktober då hon fyllde 80 år, just nu är hon på semester på Kanarieöarna och Angelica är husvakt där och sällskap till katten.
I famnen håller hon sitt barnbarnsbarn Vilde, min yngste brors barnbarn.

ACU_7452

ACU_7508

Majken har varit på fler inoffar med idel fina kritiker, här med sin syster ”Roxie” Bernerdalens Rultan

Valpshow 4 nov Klass arena BIR valp
Välutvecklad tikvalp
vackert huvud med tydlig könsprägel
mörka fina ögon
stabil överlinje både i stående och i rörelse
vällagd skuldra
bra förbröst och bröstkorg
goda vinklar bak
utmärkt benstomme
fina tassar
rör sig ledigt med ett långt steg
slarvar lite fram
prima päls och välvisad

29 oktober Kramfors BIM valp
5,5 månader tikvalp med vackert huvud och uttryck
bra hals , rygg och kors
bra kropp och päls
normala vinklar fram och bak
rör sig med bra steg
välpresenterad

28 oktober Gideå BIM valp
5,5 månader
tilltalande helhet
en tik som kommit lite upp på benen
mycket bra huvud med korrekta proportioner
härligt uttryck
korrekt bett
tillräckligt förbröst för åldern
vällagd skuldra
aningen rak överarm
stark bra hals
bra rygg och kors
välvinklat bakställ
välkroppad för åldern
rör sig med härligt steg, täcker mycket mark
bra päls härliga färger
trevligt temperament
välpresenterad

Och i helgen så var det dags att pröva lyckan i Finland, som vanligt en jobbig men tokrolig resa, nån direkt semester är det inte tal om, slit och släp, dåligt med sömn mest hela tiden.
Resan började i Sundsvall i torsdags då det snöade ganska ymnigt, det var ingen rolig upplevelse att vara ute efter vägen, E4:an var moddig och spårig och trots fyrhjulsdrift for bilen som en spottloska på vägen, nu förstår jag precis hur fort det kan gå att man hamnar som ett frimärke på mitträcket då det plötsligt blir ett kast man inte är beredd på.
Det tog över två timmar att ta sig till Ljusdal där jag parkerade för att hoppa in i Lisas bil.
Majken hade sällskap där bak av storpojkarna Jackpot och Yamas.
Längre söderut blev föret bättre och vi mötte upp Lina vid färjeterminalen. då klockan nu var närmare 18 så kändes det som en bra idé att fröken Majken skulle drista sig till att göra både det lilla och det stora programmet då hon inte varit på damrummet sen vi lämnade hemmet vid 10.30
Så tänkte inte liten fröken, nepp, det kändes inte riktigt bra att kissa & bajsa i stora människobyn så hon la ner det projektet!
GAHHHH …..tacka vet jag hanhundar!
Väl ombord på färjan så blev det trångt om saligheten, vi döpte genast om oss till ettan , tvåan och trean så att alla visste sin plats och gjorde saker i rätt ordning då golvutrymmet var obefintligt för nu hade ju även Linas Frisk anslutit till sällskapet.
God mat i restaurangen och sen ett besök på taxfree då försvunnen tingest nr 1 uppdagades, Linas bankomatkort satt inte på sin plats utan satt kvar i betalautomaten vid parkeringen, hmmm, klart obra!
Men Lina är ju rutinerad och hade med sig ett extra kort, spärrade lite snabbt det borttappade och släppte sen det. Som i hundvärlden, man får reagera så länge man snabbt kan släppa och gå vidare 😛
Tillbaka i hytten för att hämta hundarna och rasta dom uppe på däck ……och tänk, efter några varv fram och tillbaka så behagade ers höghet att slå ner den lilla rumpan och släppa en mindre sjö, trevligt för mattes sinnesfrid!
För övrigt så hamnade vi grannar med ett killgäng som inte var varken lågmälda eller diskreta, det blev några timmars lugn och ro medans dom röjde på disco eller vad dom roade sig med men sen var cirkusen igång igen mitt i natten, och Majken som tyckte att sova sked med matte var en bra idé i en smal hyttsäng gjorde ju inte nattens sömn bättre.
Frukosten skippade vi, det var bara att bege sig ner på bildäck och sen iväg 17 mil mot Helsingfors från Åbo.
Men först frukost och rastning för hundarna, kissa kan jag drista mig till sa Majken.
I god tid är väl att överdriva men ca 20 minuter före utställningens början var vi på plats.
Jag var ut med fröken ”kaninteskitaomjaginteärhemma” men NADA, när Lina och jag gick lite senare på dagen så hände det plötsligt, tänk att en hög med skit kan göra en så lycklig!
Jackpot skötte sig som förväntat blev BIR och det blev en väntan på gruppfinalen där han åkte ut lika fort som han sprang in. DUMT!
Ganska möra efter resa och lång dag på utställning så begav vi oss till hotellet.
Lisa blev erbjuden att uppgradera vårt hotellrum för 200 kr natten men som den ekonomiska person hon är så tyckte hon att vi först skulle titta på det rum vi bokat.
Självklart så lågt det längst bort i en aplång korridor, när vi väl gick åt rätt håll, och några trappor upp oxå naturligtvis, efter ett visst dividerande så kom vi fram till att ALLA skulle följa med ned till receptionen för att uppgradera, det var väl för väl då det andra rummet låg åt ett annat håll och flera våningar högre upp.

24852082_10208534814686939_2643628201053026193_n

foto Lina
Ett stort dubbelrum med två gigantiska dubbelsängar, varför liksom ???
Det blev en god middag på hotellet, efter att vi yrat runt för att hitta tillbaka till bilen som vi dumpat i parkeringsgaraget, och sen var vi ganska nöjda att krypa ned under täcket. Men först en skål för morgondagen naturligtvis!
Dag två, då var det ju även dags för Majken att ringspringa, lite jobbigt läge då tingest nr 2 var borta, dock inte borttappat, bara kvar i en annan jackficka på hotellet, Majkens pass!
Nåja, det löste sig att vi lyckades ta oss in, kruxet var att varje gång du gick ut för att rasta hunden så måste vaccinationspapper visas igen, stämpel och nummerlapp räckte inte.
Jag har inga skrupler över att jag snirklade mig in trots avsaknaden av pass då vi faktiskt har alla papper iordning, dom var liksom bara inte med just då.

DSC_0099.JPG

Det gick ju som hejsan och Majken vann sin klass 5-7 månader och sen vann hon över tikvalpen i 7-9 månader.
Mot bästa hanvalp blev hon BIM.
Lite tråkigt att vara i en annan hall men det var bara att gilla läget.
Vi hade ju sällskap av Helena med Yzerman och hans husse och matte.
Hussen blev grön av avund över vår pokal, så nu får du anmäla till allt Sam!
När vi var klara så packade vi ihop och gick till den hall där vuxna berner var.
Jag gick iväg i nåt ärende som jag inte ens minns vad det var men när jag kommer tillbaka så står Lisa och håller i Frisk och Jackpot, i buren där ”dörren” är öppen ligger Yamas ……..Majken är BORTA! Alltså snacka om att blodet fryser till is, var tvungen att kolla en gång till, NÄ, hon låg varken bakom eller under Yamas ….. BORTA!!
Borttappade pinaler är ju en sak men att tappa bort sin hund som tingest nr tre är väl ändå mer än man orkar hantera????
Jag vänder mig till Lisa med en aningen panik i rösten och säger ” MAJKEN ÄR BORTA !!!!! hon ligger inte i buren!!!! Lisa vänder sig om och säger, det gör hon väl?
A`PUH, just ja! Hon har ju en egen bur !, och där låg hon i godan ro i sin lånade rosa bur, herregud, blodtrycket!!
Dagen bjöd på idel överraskningar, Frisk knep ett cert och Jackpot blev inte ens placerad, jojo, höga berg och djupa dalar!
Men när vi inte skulle invänta nån final så åkte vi till det friluftsområde som vi bodde vid ifjol och rastade hundarna rejält där.
Fast på väg ut från mässan så tyckte Majken att det var en bra idé att lägga en liten hög mitt i gången …….måste man så måste man ……
Tillbaka till hotellet så packar jag upp ur ryggsäcken för att packa om och packa rätt inför nästa dag.
Då är min powerbank väck med pusta, helt obegripligt???? Jag vänder ut och in på allt sjuttioelva gånger innan jag fattar att det som ligger framför ögonen inte är mobilen utan powerbanken. SUCK, tingest nr fyra har alltså tekniskt aldrig varit borta men då den låg med den svarta sidan upp istället för den röda som jag letade efter så var den typ borta, jag fick för mig att det var mobilen som låg där, och det är inte ens likt tyvärr………
Sen visade det sig oxå att tingest nr 5, mina svarta trådlösa hörlurar som mystiskt försvunnit fast jag hade en vag aning om att jag lagt dom någonstans faktiskt låg där dom skulle ligga, i sitt fodral, ganska otippat faktiskt att saker hamnar där dom ska vara, hade inte ens letat där.
Ny god middag med våra danska vänner på kvällen, skålade sedemera under täcket en gång till, inga vidare partyprinsessor !
Frukost, checkar ut, allt inlastat i bilen, som av en händelse så famlar jag efter mobilen och inser ganska snabbt att den ligger kvar på toa sex trappor upp, har den alltid i bakfickan på jeanskjolen och lägger bort den för att den inte ska åka i golvet eller i toan.
Får rusa in, be om en nyckel och hämta. CHECK, borttappad tingest nr 6 åter under kontroll.
Och däremellan har jag väl tappat bort mobilen jag vet inte hur många gånger??

DSC_0110.JPG

Dag 2 för Majken så fick hon byta klass då hon dagen till ära fyllde sju månader.
Hon vann även denna dag sin klass men domaren för dagen tycket att den yngre valpen var bästa valp ( den Majken vann över dagen före då de gick i samma klass )
kritik dag 1
7 mån, utmärkt ram, bra balans höjd/ längd, väl utv. tikvalp, tilltalande huvud, bra bett, lite ? öron, bra hals, bra överlinje, lovande rymlig bröstkorg, bra vinklad, bra stomme, balanserade rörelser, lovande päls, bra svans, lugn att hantera.
kritik dag 2
7 mån med bra balans längd/höjd, bra benstomme, bra öron, lovande huvud, mellanbruna ögon, bra bett med starka tänder, för åldern bra bröstkorg och förbröst, bra vinklad, bra tassar, bra päls och färg, bra svans, bra rörelser ngt trång bakifrån, visar sig väl.
Fick hjälp av Anne att översätta då kritiken var på finska båda dagarna.

DSC_0101.JPG

En lånad vattenskål tappade totalt formen i Majkens försorg.
Grattis till Yzerman som idag blev bästa valp i 5-7 månader.
Ordningen återställd då Jackpot blev bästa hane för dagen och sen blev BIM mort en annan svensk hund, Kronblommas Rosalinda, grattis till alla !
Majken var nu varm i kläderna och både kissade och bajsade ……..inomhus ………

25151989_10208545288548779_7194002143932281641_n

foto Lina
Styrde kosan mot Åbo där vi rastade hundarna innan det var dags att bege sig till färjan.
Med HeW-17, FI W-17. 1 BIR 1BIM. 1 BIM VALP. 1 Finskt Cert i bagaget. 😁
Fina tålmodiga och duktiga hundar. ❤️
God middag igen och sen ner i bingen, att vara utsövd är inget vi pysslar med på dessa resor.

DSC_0118.JPG

Trött sa Majken.
Frukost kl 5 då färjan ankom STHLM kl 6, Lisa och Lina dubbelkollade om jag hade både mobil och hörlurar med mig? JA ´A ´DÅ !! Synd att dom glömde fråga om jag tagit med Majkens matskål som stod på toa som vattenkopp.
Det upptäckte jag när vi stannade utanför Uppsala för att ge hundarna frukost och rasta, tingest nr 7 är och förblir borttappad på riktigt!
Sen att vi hade tappat bort strömmen i bilen blev ju lite halvjobbigt läge när vi skulle av färjan men det löste sig oxå med lite handkraft och några strömkablar, men nr 8 får det väl bli av förlorade saker.
Rullar nån mil till innan Lisa kommer på att de tre kartor öl som Lina har haft vårdnaden om sen Tysklandsresan eftersom vi glömde dom i hennes bil då, nu var på väg tillbaka till Finspång, räknar in nr 9 på listan av saker som inte riktigt har varit där dom ska vara vid rätt tidpunkt.
Sen att Lina gått sönder två par skor och Lisa ett par får väl oxå placera sig på listan över att saker inte alltid blir som man tänkt sig.
Men annars så, har vi haft full koll, kanske inte riktigt när det kommer till att åka hiss, Lisa har varit lite ostyrig där, vill gärna hoppa av på fel våning, men även gamla hundar kan lära sig att sitta så väl på färjan på hemresan var det lite svårt att få ut henne hur hissen faktiskt!

received_10208551804431672.jpeg

foto Lina 7 månader 33 kg 58,5 cm

DSC_0124.JPG

Borta bra hemma bäst när Magnus kommer på besök.

Och på tal om Tysklandsresan så var vi iväg på världsutställning och åkte hem med den snyggaste bernern av dom alla, 349 berner sennen och vi har den snyggaste i skuffen, inte illa pinkat! Bernerdalens Jackpot!

ACU_7660

Ligger på laddning ……

Bilder från Leipzieg

Snön har kommit, regnat bort och kommit igen, ingen ordning någonstans, hoppas den ligger kvar nu så att vi kan åka lite skidor!

ACU_7841

ACU_7851

ACU_7777

ACU_7754

ACU_8311

ACU_7735

ACU_8147

ACU_8171

ACU_8237

ACU_8263

ACU_8274

ACU_8275

ACU_7731

ACU_7821

ACU_7818_1

ACU_7800

ACU_8128

ACU_8131_1

ACU_8140

Jajamän, då har jag bloggat och kan ta rast i tre månader igen!
ha det bäst / AC

En reaktion på ”Finland och lite till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s