dagens fundering 24 okt

Hallå!
Bara för att skoja till det lite i höstrusket så bloggar jag väl igen med kort varsel …….. bara för att jag kan liksom ………
Regnet fortsätter att smattra mot rutorna vare sig man vill det eller inte, det börjar bli svårt att leva på bara minnen av en fin sommar ………vart står det skrivet att hösten per automatik måste bli kass bara för att sommaren var helt ok?
323
Men ibland så händer det …..att solen kryper fram några timmar, så då passar vi på att föreviga ”Nisse” 14 veckor,
han är verkligen jättefin, lite avundsjuk är jag nog att han inte är min, men jag får ju följa honom på nära håll och det är inte illa det heller.

332

329
Tanter, hundar & kafferep, fredagsmys på hög nivå! ( ja, jag är också tant! )

327 328

I söndags var vi ut till Åstön, en liten nostalgitripp för maken som gjorde lumpen här för 40 år sedan ……..hmmm …..tiden går!
350 349 348 342 343 344 345 346 347 341 340 339 338 337 336
Det var en sjukt tjock dimma när vi for dit, men väl därute så blev det uppehåll en stund.

358 353
Nisse har varit på sin första utställningsträning, och har man inget annat för sig på en tisdag så kan man ju vara publik, den ”lilla” killen framför är också bara barnet, ”Ivar” 10 månader.

Sen så har ju jag en sån där liten fundering också ……..har försökt framföra den i den stora sandlådan FB också men då fick jag svar på tal att ”jag som alla andra uppfödare sticker huvudet i sanden och inte tar mitt ansvar”
Ehhh ………nu är ju inte jag uppfödare om det verkligen råder oklarheter på den fronten ???
Och bara för att jag med fler ställer obekväma frågor och inte faller in i ledet som en nickedocka till dom som skriker högst behöver väl inte betyda att jag är oseriös eller ointresserad av vår ras och dess framtida utveckling??
Eftersom jag förutsätter att majoriteten av mina läsare har någon form av anknytning till rasen Berner Sennen så har ni troligen inte undgått informationen om att vi numera kan skicka ett blodprov till Frankrike för att i retur få ett svar som talar om i vilken riskgrupp vår hund ligger i för att utveckla en viss typ av cancertumörer.
Och eftersom detta är min blogg så kan jag sväva ut fritt i mina funderingar, och JA, jag tycker att det är positivt att vi kan MED TIDEN undvika kombinationer C+C, men i min sinnevärld är det en utopi att alla idag fertila avelsdjur skall testas och sen ska alla C djur uteslutas ? Det kan väl vem som helst räkna ut med arslet att majoriteten kommer att hamna i grupp C ??
Och även om vi bara parar A+A som kommer det att poppa upp cancer ändå, för dom får också cancer, men risken är lägre, MEN DEN FINNS DÄR!
Och det är där som jag tycker att debatten har spårat ur, istället för att fnula och fundera hur man kan på ett smidigt sätt styra in framtida avelsdjur i kategorin TESTADE så är helt plötsligt uppfödare som inte testar oseriösa ???
Jag är inte uppfödare, jag har en hanhund i avel som har en kull, ponera att jag testar honom för att bidra till rasens bästa och han får tillbaka ett C, om någon tikägare vill para med min hund är det OK då?
Det var ju OK så länge vi inget visste, men nu måste jag ställa motfrågan om tiken är testad och då får det inte vara ett C eller ???  Det BÖR inte vara ett C.
Eller om vi får tillbaka ett A, får vi sätta upp ett kösystem på gatan då för då spelar det ingen roll vare sig om tiken är testad eller om hon har C för min hund har A?
Skulle det vara helt orimligt att tänka sig att alla valpar om några år testas på valpbesiktningen?
Det är väl självklart att alla vi som fastnat för denna ras vill att den ska utvecklas och höja medellivslängden, men som i mycke ´annat så får hot och domedagsprofetior helt motsatt verkan, jag tycker att det är snudd på förtal och kränkande behandling att dra alla våra uppfödare över en kam och stå på barrikaderna och skrika ” OSERIÖSA”
Om vi nu testar alla avelsdjur inom en månad och sen utesluter C ur avel som verkar vara melodin för dagen,  har verkligen ”alla” A & B hundar så bra kvalitéer att dom säkrar framtida avel??
Tänk om bara några procent slipper C-stämpeln i pannan ?? är det då försvarbart att utesluta dessa C-individer ur avel?
Det finns mycket inom forskning som ligger i sin linda, många sjukdomar inom humanmedicin är nära ett genombrott vad det gäller behandling, det som inte kan botas idag kan ha en lösning när vi sitter på vår molnkant och dinglar med benen, surt som tusan för oss som vandrar på jorden idag men positivt för kommande generationer.
Är det inte där vi ska börja diskussionen om detta test också?
Vi kan inte förändra över en natt men vi kan resonera oss fram till hur vi ska använda oss av detta test i framtiden.
Det spelar ingen roll för den som lever här och nu om forskningen går framåt i cancerns stora gåta, det är kört vare sig man vill det eller inte om man är drabbad, men för dom som kommer sen finns det kanske en framtid vid en cancerdiagnos.
Det som snurrar i min sinnevärld är funderingen om att det kanske löser sig själv, för om jag vore förstagångsköpare så skulle då jag dra öronen åt mig om jag fick höra att min blivande valp tillhör en förlorad ras där dom flesta uppfödare är oseriösa och skiter i att avla för rasens bästa ??
Sjunker efterfrågan sjunker antalet födda valpar …………. eller ??
Var och en måste gå på sin egen magkänsla, Ja, vi har många hundar som dör i cancer, men vi har många hundar som lever också, långt över medellivslängd faktiskt, och jag har ett fortsatt stort förtroende för vår uppfödarkår och tror att detta kommer att sjunka in så småningom och bli lika självklart som röntgen.
Jag är varken optimist eller pessimist, jag vill nog kalla mig realist, jag blundar inte för fakta och förstår att vägen inte är spikrak mot målet …….är det verkligen bara jag som tänker i dessa banor??
Och naturligtvis kommer ett antal personer läsa detta inlägg och tolka det på sitt sätt = att jag är emot detta test …………..men då kan ni som gör det scrolla och läsa en gång till………..och hjälper inte det så, tja, vad vet jag ???
Sen finns det ju faktiskt en aspekt till ……..det kostar ……..ganska mycket pengar faktiskt, det kostar 105 euro att skicka till Frankrike, och det tillkommer väl nåt porto också antar jag? vad som inte en enda gång ventilerats är att det faktiskt kräver ett veterinärbesök också, för vem ska annars ta provet? en underskrift av veterinär behövs också om jag nu för en stund tänkt tanken att ta provet själv 😛
Så 1500 riksdaler får vi nog räkna med, och för mej personligen är jag beredd att betala men det kan ju kännas lite magstarkt för en uppfödare att kräva ett test på en täckhund som sen kanske inte ens får till en parning?
Det är stora frågor som vi inte löser med ordet OSERIÖS , det är min bestämda uppfattning!
Och faktiskt, som drevet går just nu så tycker jag nog att det är snudd på bedrägeri, att invagga människor i tron om att alla hundar testas så dör ingen i cancer …………… cancer poppar upp överallt, bland människor och djur, den är skoningslös och tar ingen hänsyn till varken ålder, ras, social status eller hur det påverkar omgivningen,
DET ÄR SANNINGEN och det kan inga tester i världen ändra på.
Jamän sådär, då har jag lättat lite på det som snurrar innanför pannloben, alltid retar det nån!
Ha en trevlig helg!!  /AC

En reaktion på ”dagens fundering 24 okt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s